Caciocavallo Silano DOP Caciocavallo’s name probably comes from the custom, old so much as the same cheese and today still used, of linking the cheese in couples and of hanging them on a beam for the seasoning. The caciocavallo silano is still today worked by hand, according to an old process and protected by tutelage union ... Read more

Ricotta of sheep Produced by sheep’s whey, heated 95° C with natural acidity, worked by hand either for filling up the dripping twigs, or for the next steps when it is dry-salting … Read more

Lucanino Lucanino has in the regional production characteristics particularly marked and of unique taste, thanks to the use of milk coming from mountain pastures of Basilicata … Read more

Pecorino of Filiano “Pecorino” of “Piano della Spina”, cheese of semi-seasoned paste, is obtained by sheep’s whole milk, coming from breeding whose alimentation is mainly constituted from pasture, green forages and excellent quality hay produced in the internal area of the hills of Lucania … Read more

Provola of Lucania Produced by cow’s milk, is a cheese with a semi-cooked roped paste, salted in brine. Elastic paste , of sweet taste and of straw-coloured, ideal natural for the table and excellent grilled … Read more

Cacioricotta di Capra

CACIORICOTTA_1 Il cacioricotta è un formaggio tipico dell’Appennino Lucano, prodotto con latte intero di capra, riscaldato a 95°C e raffreddato a 37°C aggiungendovi poi il caglio liquido di vitello.
Dopo la rottura, la cagliata viene messa nelle fuscelle, a sgrondatura terminata si sala a secco e lasciato a maturare in locali areati.
In cucina si presta sia come formaggio da tavola e da grattugia, sia per preparare pietanze dal gusto particolare.
Scheda prodotto
Ingredienti: latte di capra pastorizzato, caglio liquido di vitello, sale
Valori nutrizionali: kcal 387,5 kj 1.609 (valori medi riferiti a 100 gr di prodotto) Proteine: 24,98% Grassi: 29,5%
Carboidrati: 5,5% T.M.C.: 24 mesi      Valori microbiologici nei limiti previsti dal DPR 54/97
Modalità di conservazione: in frigorifero da + 4° a 12°C Peso: da 250 gr a 300 gr
Confezione: film plastico termoretraibile
Imballo: cartone Pezzi per unità imballo: n° 16 pz
Dimensioni: scalzo variabile Ø 8 cm
Aspetto esteriore: forma cilindrica Odore: tipico caprino
Aspetto della pasta: compatta di colore bianco latte
Crosta: assente
Consistenza: pastosa a scaglie
Occhiatura: rara e minuta
Sapore: dolce al contatto, retrogusto asprognolo tipico del latte caprino